Ny stor familjeföreställning av Tove Janssons

"Vem ska trösta knyttet?"

 

Tove Janssons

"Vem ska trösta Knyttet?"

en nyskriven stor musik- och scenshow för hela familjen!

Kören Röstrum har som ambition att varje år producera ett projekt, ofta med anknytning till någon av körens många internationella kontakter. Detta har lett till ett omfattande europeiskt nätverk och turnéer under de mer än 20 år kören arbetat.

Under 2009 genomförde kören sin i särklass största satsning genom att producera ett större sammanhållet gestaltat körverk baserat på Tove Janssons ” Vem skall trösta Knyttet?”.

Familjeföreställningen handlar om rädsla, ensamhet och mod. Scenen fylls av Filifjonkor och Homsor, av Knyttet och Skruttet, som till slut finner varandra. Verket är producerat för medelstora till stora scener för att kunna rymma de närmare 50 medverkande samt orkester och scenografi. I rollen som Knyttet ses Linda Skoglund och regissör är Anci Hjulström.

Verket komponerades direkt för Röstrum av körens dirigent Magnus Ekman och hade urpremiär med två föreställningar för utsålda hus på Stora Teatern i Göteborg den 20 september. Under hösten genomfördes en turné och ”Vem skall trösta Knyttet” framfördes på Hebeteatern i Trollhättan, Borås Stadsteater, Palladium i Alingsås, Ale Teater i Nödinge, Varbergs teater, Kulturhuset Vingen i Torslanda samt på Skövde Stadsteater. Föreställningarna i Göteborg ingick i det officiella firandet av Märkesåret och hade stöd av Finlands konsulat.

För referenser om produktionen, kontakta gärna Lisa Häger, Kultursekreterare i Ale Kommun, tel 0704-320658 eller Elisabet von Knorring, Marknad Varberg AB, tel 0340-86809.

Under huvudmenyn hittar du mer information om Kören Röstrum, dirigent Magnus Ekman, Linda Skoglund (Knyttet) samt Anci Hjulström (regissör). Titta också gärna på bilder från repetition och föreställning.

Utdrag ur Trollhättans tidning: ”Skickligt och varsamt framfört om angelägna ämnen. Kören Röstrum ger Knyttets historia nytt liv…”

Utdrag ur Skaraborgs Läns Allehanda: ”Den stora ensemblen från Göteborg framförde denna familjeföreställning med agerande, liv och rörelse.”

 

Vad sa publiken? ”Ni har hjälpt ett litet skrutt som hade haft en mycket jobbig vecka bakom sig på jobbet. Hon satt och var så lycklig och glad i slutet av föreställningen för att hon känt ett värmande hjärta från er alla - och speciellt från Knyttet och Skruttet och Mumriken.” /Anonym besökare på Storan i Göteborg

”Jag hann knappast andas. Vilken underbar scenografi (haven, homsornas gång och filifjonkornas trippande), fantastisk musik och rörelser, körens sång, budskapet i föreställningen och de duktiga solisterna. Det var lätt att följa med även om jag inte läst boken. Magnus är en fenomenal berättare/sångare. Är det verkligen sant att han skrivit all musik?” /Karin om föreställningen i Borås

”Vilket viktigt budskap ni har i föreställningen!” /Greta om föreställningen i Borås

”Tack för den sympatiska Knyttet-föreställningen på Storan i september. Det var så roligt att sitta bland publik som var en blandning av barn, föräldrar, storföräldrar etc. Musiken passade väldigt bra till texten och hela konceptet var utmärkt.” /Eira Parppei/Konsul/Finlands konsulat

”Fantastisk koreografi med fonden, bergen och alla färger i kostymeringen och haven. En förbluffande harmoni. Mycket suggestivt med inledningen där alla är svartklädda. Väldigt roligt till att börja med när homsor och filifjonkor kommer in på fyra led.”/Anders om föreställningen i Nödinge

”Ville bara gratulera er till en jättebra körföreställning i går. Mest imponerad var jag över den glöd man såg i allas ögon (utan undantag) och i ert sätt att agera och tro på det ni gjorde på scenen. Det var många kul scener, men en av mina favoriter var när Filifjonka gänget paddlade över vattnet.”/Johan om föreställningen på Kulturhuset Vingen

Utdrag ur Trollhättans tidning 28/9 2009: ”Kören Röstrum ger Knyttets historia nytt liv… Hur: Skickligt och varsamt framfört om angelägna ämnen… Musiken växlar från kuslig och melankolisk, till glad och sprallig, beroende på vilken sinnesstämning Knyttet är.. Berättaren Magnus Ekman har kommit med idén till föreställningen, som han även har skrivit all musik till. Han är till vardags dirigent för Göteborgskören Röstrum, som med stor inlevelse gör sitt jobb. De gestaltar både Homsor och Filifjonkor och självklart deltar även Snusmuriken, Dronten och Lilla My. Huvudpersonen själv, Knyttet, spelas av Linda Skoglund. Hon utstrålar närvaro och intensitet, och det riktigt glittrar i hennes ögon, både i sorgsna och glada ögonblick.

 

 

Copyright © Röstrum 2009-2016. All Rights Reserved.